Ana içeriğe atla

YTÜ Makine Fakültesi’nde Akademik Kurul Toplantısı

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik'in katıldığı YTÜ Makine Fakültesi Akademik Kurulu'nda, fakültenin son dönemdeki çalışmaları, elde ettiği başarıları ve uluslararası sıralamalardaki yerini daha da yukarılara taşıma stratejileri masaya yatırıldı.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi, akademik kurul toplantısını, Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik'in katılımıyla gerçekleştirdi. Makine Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Yumurtacı'nın fakültenin son dönemdeki çalışmaları, elde edilen başarıları ve hedefleri anlattığı kapsamlı sunumuyla başlayan toplantıda, fakültenin güçlü yönleri ve gelecek hedefleri ele alındı. Rektör Prof. Dr. Debik, fakültenin dinamik yapısına ve potansiyeline dikkat çekerken, özellikle uluslararası sıralamalarda daha üst basamaklara ulaşılması gerektiğinin altını çizdi. 

 

Fakültenin Dinamik Yapısı ve Potansiyeli

Rektör Prof. Dr. Eyüp Debik, konuşmasına, Dekan Prof. Dr. Zehra Yumurtacı'ya teşekkür ederek başladı ve sunumun fakültenin dinamizmini ortaya koyduğunu belirtti. Makine, Endüstri ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerinin oluşturduğu bütüncül yapının, mühendislik eğitiminde önemli bir denge sağladığını belirten Rektör Prof. Dr. Debik, makine fakültesinin disiplinler arası çalışmaları teşvik eden bir akademik iklim sunduğunu ifade etti. Debik, fakültenin donanımlı insan yetiştirme, bilim üretme ve yenilikleri topluma sunma konusundaki rolüne vurgu yaptı. 

 

Sıralamalar Mercek Altında

Mevcut olumlu tabloya ithafen Rektör Prof. Dr. Debik, fakültenin ulusal ve uluslararası sıralamalardaki yerine dikkat çekti. Makine Mühendisliği alanında Dünya'da 601-800 bandında, Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında 5. sırada olunmasının fakültenin potansiyelinin altında olduğunu belirtti. Benzer şekilde Endüstri alanındaki sıralamaları da paylaşan Rektör, özellikle "Araştırma Kalitesi" alanında iyileştirmeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Bu durumun, yayın sayısı, yayın kalitesi ve atıf etkisini artırma sorumluluğunu beraberinde getirdiğini ifade etti.

 

Araştırma Kalitesi Odaklı Stratejik Yol Haritası

Rektör Prof. Dr. Debik, sıralamalarda yükselmenin anahtarının araştırma kalitesini artırmaktan geçtiğini belirtti. Bu doğrultuda, üniversite yönetimi olarak teşvik mekanizmaları ve destek programlarıyla akademisyenlerin yanında olacaklarını söyledi. Rektör Debik, mevcut 40 kurumsal araştırma grubunun sayısının artırılması, BAP rakamlarının yükseltilmesi, TÜBİTAK ve uluslararası projelere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Q1 yayın oranının iyi olduğunu ancak sayının da artırılması gerektiğini ekledi. 

 

"Azim Sizden, Destek Bizden"

Rektör Prof. Dr. Debik, fakültenin hedeflerini üniversitenin genel vizyonuyla birleştirdi. YTÜ'nün THE sıralamasında Türkiye'de 10., devlet üniversiteleri arasında 5. sırada olduğunu hatırlatan Prof. Dr Eyüp Debik, "Elbette hedefimiz, bu sıralamalarda üst basamaklara tırmanmak, bilimsel üretkenliğimizi küresel ölçekte daha görünür hale getirmektir. Ancak bize yakışan, üniversitemizin küresel rekabet ortamındaki yerini 400-500 bandına taşımaktır. Bunu başaracak hem ekibimiz var hem imkânlarımız. Azim sizden, destek bizden" diyerek, 2028'e kadar bu hedefin altını çizdi. 

 

Akademik Başarılar Takdir Edildi, Gençlere Örnek Gösterildi

Toplantıda ödül alan akademisyenlere de değinen Rektör Prof. Dr. Debik, ürettikleri bilimsel eserler, yetiştirdikleri öğrenciler ve katkı sundukları dergilerle üniversitenin uluslararası görünürlüğüne büyük katkı sağladıklarını belirterek tüm öğretim görevlilerine teşekkür etti. Özellikle genç akademisyenlere, ödül alan başarılı hocaları örnek almalarını tavsiye etti.

 

Ortak Akıl ve Birlikte Üretim Vurgusu

Rektör Prof. Dr. Debik, konuşmasını bu akademik kurulun geçmişin muhasebesi olmasının yanı sıra geleceğe dönük ortak iradenin ve azmin bir göstergesi olması temennisiyle sonlandırdı. Ortak akıl, birlikte üretim ve stratejik yönetişim ilkeleriyle YTÜ Makine Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Zehra Yumurtacı liderliğinde çok daha güçlü bir akademik yapıya kavuşacağına inandığını belirtti. 

 

Son olarak, Rektör Prof. Dr. Eyüp Debik sürece katkı sunan tüm akademik, idari personele ve öğrencilere teşekkür ederek başarı dileklerini iletti, plaket ve ödüllerini takdim etti.