Akıllı Kampüs ve Dijital Dönüşüm

Çevreyle Uyumlu Sürdürülebilir Yaşam Alanları
akilli-kampus

Akıllı ve Yeşil Kampüs

Kaliteli eğitimin yanı sıra öğrencilerin bireysel gelişimine destek sağlayan tüm dinamikleriyle “Yaşayan Kampüs” Davutpaşa yerleşkesi, tarihi ve doğal varlıkları ile diğer alanlardan ayrılarak mekansal bir kimlik oluşturuyor, bilim ve kültür merkezi olarak şehrin tüm canlılığını taşıyor. Tüm bunların yanı sıra YTÜ, Davutpaşa Kampüsü’nü daha etkin ve verimli kullanabilmek amacıyla birbirinden güzel ve işlevli uygulamaları da hayata geçiriyor. Çevresi ve tarihi dokusuyla uyumlu sosyal yaşam alanları, kültür merkezi ve eğitim alanlarıyla bir bütünlük oluşturması hedefiyle yapılan rekreasyon çalışmasında “Yaşayan Kampüs” oluşturmanın yanı sıra yeşil alanların korunduğu, kaynak verimliliği ve sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsendiği, çevreye duyarlı, yaya öncelikli engelsiz bir kampüs olma öğelerini içeren sürdürülebilir kampüs olması amaçlandı. “Sürdürülebilir Kampüs” anlayışıyla ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlara dikkat edilerek gerçekleştirilen çevre düzenlemelerinde doğaya ve insana saygılı bir anlayış benimsendi, kampüs içerisindeki yeşil alanı korumak ve daha nitelikli hale getirmek için titiz bir çalışma yürütüldü. Türkiye Sıfır Atık Politikası ve Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) gibi çerçeveleri göz önünde bulunduruldu ve bunun sonucunda başta Davutpaşa Kampüsü olmak üzere tüm YTÜ kampüsleri sürdürülebilir yaşam alanları haline getirildi.

Dijital Dönüşüm

Yıldız Teknik Üniversitesi, geleceği günümüze taşıma hedefiyle kampüslerinde dijital dönüşüm konusunda bir hayli yol kat etti. YTÜ kampüslerinde uygulanan yeni teknolojiler, diğer üniversitelere ve kurumlara yol gösteriyor. YTÜ’nün ön plana çıkan, dijital dönüşüm konusunda hayata geçirdiği uygulamalar şöyle;

Super Wi-Fi Erişimi

Profesyonel ve endüstriyel süper wi-fi ekipmanları ile tüm Yıldız Teknik Üniversitesi ve Teknopark kampüs alanı kapsama altına alınıyor. Öğrenci ve Teknopark firma çalışanlarını yeni nesil erişim biçimi Super Wi- Fi altyapısı ile buluşacak.

Mobil Kablosuz Erişim

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü ve Teknopark Kampüs alanı içinde bisikletle hareket halindeyken bile kesintisiz olarak mobil kablosuz erişim imkânı bulunuyor.

Wi-Fi Bağlantısı ile Anket Düzenleme

Davutpaşa Kampüsü ve Teknopark Kampüs alanı içinde süper wi-fi yayınından faydalanacak herkesin karşısına anket formu çıkarılabiliyor.

Dinlenme ve Şarj Noktaları

Dinlenme alanlarına akıllı banklarla yerleştirilen şarj noktaları kampüs içinde yaşam kolaylığı sağlıyor. Akıllı banklar güneş enerjisiyle çalışıyor, güneşin olmadığı günler ve geceler için enerji depoluyor, USB şart portu bulunuyor.

Güneş Enerjili Aydınlatma Direği

Kampüs içinde kullanılan aydınlatma direkleri solar enerjili. Bu sayede elektrik kullanımı minimuma indirilmiş oluyor.

Bilgi Sistemi

Kampüs içinde kullanılan bilgi sitemi ile arazi üzerindeki tüm yapıların gerçek konumlarında görüntüleyebilme, tüm altyapı ve üstyapıları bilgilerini sorgulayabilme, sistemi kullanan birimler arasında koordinasyonun hızlandırılması, değişen, bakım gören, yeni yapılan, taşınan envanterlerin takibi, konum tabanlı harita üzerinde görüntüleyerek daha kolay envanter ve personel yönetimi imkânları bulunuyor.

Online Kütüphane Rezervasyon Sistemi

Online kütüphanede öğrenciler kullanıcı adı ve şifre ile online rezervasyon yaptırabiliyor, istedikleri loca, masa veya odayı seçebiliyor, ileriye dönük rezervasyon yaptırabiliyor, ödünç-iade kitap işlemlerini gerçekleştirebiliyor.