Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından düzenlenen Mimarlık Tarihi Çalışmaları Sempozyumu başarıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, mimarlık tarihi ve kuramı alanındaki güncel çalışmaları bir araya getirerek önemli bir platform oluşturdu.
Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Mimarlık Tarihi ve Kuramı Lisansüstü Programı tarafından organize edilen sempozyum, 7-8 Mayıs 2025 tarihlerinde YTÜ Beşiktaş Yerleşkesi Oditoryum binasında lisans, lisansüstü öğrenciler ve akademisyenlerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Sempozyumun açılış konuşmaları, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian, YTÜ Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Ulubay ve YTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sırma Turgut tarafından yapıldı.
Geniş Katılımlı Bilimsel Şölen
Sempozyuma, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi, Floransa Üniversitesi (İtalya), Kadir Has Üniversitesi, Antalya Belek Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Fenerbahçe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi gibi çok sayıda yurt içi ve yurt dışı üniversiteden akademisyen ve öğrenci katılım gösterdi. Katılımcıların birçoğu, lisansüstü tez çalışmaları kapsamında hazırladıkları bildirilerle sempozyuma değerli bilimsel katkılar sundu.
Zengin İçerikli Oturumlar ve Sunumlar
İki gün boyunca Oditoryum binasındaki Büyük Salon ve Sergi Salonu'nda eş zamanlı olarak düzenlenen toplam 14 oturumda 63 bildiri sunuldu. Sempozyumun ikinci gününde öğleden sonra gerçekleştirilen iki oturum ise çevrimiçi olarak yapıldı. Bu sayede, konuyla ilgili uzmanların güncel çalışmalardan haberdar olması ve geniş bir kitleye ulaşılması sağlandı. Sunulan bildiriler, mimari anlatıların sadece belgelerle sınırlı kalmayıp, farklı disiplinlerin kesişiminde yeniden okunmasına ve yorumlanmasına olanak tanıdı.
YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sırma Turgut ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Avlar başta olmak üzere tüm akademik ve idari kadroya, destek veren paydaşlara ve katılımcılara teşekkür etti.
Sempozyumun gelecek yıllarda da düzenli olarak gerçekleştirilmesi ve elde edilen akademik çıktıların dijital ortamda basılarak daha geniş kitlelerle paylaşılması hedefleniyor.






