Skip to main content

YTÜ savunma sanayine destekte de birinci

Savunma sanayinin gözbebeği TUSAŞ’ın üniversitelerle yürüttüğü LIFT UP Programı’na Yıldız Teknik Üniversitesi damga vurdu. Bu yıl 67 üniversiteden 747 öğrencinin katıldığı programda Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 19 proje ile ilk sırada yer aldı. YTÜ’yü Gazi, Marmara ve İnönü Üniversiteleri takip etti.

 

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Yıldız Teknik Üniversitesi, savunma sanayisine katkılarını bir kez daha somutlaştırdı. YTÜ, Savunma sanayinin önde gelen kuruluşlarından TUSAŞ’ın yürüttüğü “LIFT UP Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Programı” kapsamında en çok proje geliştiren üniversite oldu. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde Lift Up Programı kapsamında YTÜ’den 71 son sınıf öğrencisi 19 farklı proje yürüttü. Bugüne kadar ise toplamda 275 YTÜ öğrencisi, TUSAŞ ile birlikte doğrudan savunma projelerinde görev aldı.

 

Bu başarılı iş birliği, 11 Temmuz 2025'te çevrim içi olarak düzenlenecek olan LIFT UP Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Konferansı ile taçlandırılacak. Konferansta, 222 proje arasından seçilen çalışmalar, genç mühendis adayları tarafından canlı yayında sunulacak. Etkinliğin açılış konuşmaları, 

T.C Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Karataş ve TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu tarafından yapılacak. Ardından projeler görücüye çıkacak. YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt gibi programın paydaşı olan üniversitelerin rektörleri akademisyen ve genç yeteneklere seslenecek. 

 

Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik’in konuşması, çevrimiçi olarak saat 12.00’de başlayacak. Tüm gün sürecek olan konferans programında, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin genel sunumu, RadAI Ekibi tarafından 12.45 - 13.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.    

 

Katlanabilir antenlerden yapay zekâ sistemlerine…

YTÜ öğrencilerinin, alanında uzman TUSAŞ mühendisleri ve akademik danışmanlarla birlikte geliştirdiği projelerden bazıları şunlardır:

 

  • Helikopter rotor uçuş kontrol sisteminde pilot kontrol yüklerini azaltmak için kullanılan hidrolik eyleyicinin matematiksel modellemesi 

  • Hava Araçları için Katlanabilir Anten Tasarımı 

  • Havacılık Uygulamalarında Radar Kesit Alanının Azaltılması için Derin Öğrenme Algoritmaları Kullanılarak Geniş Bant Frekans Seçici Yüzey Tasarımı 

  • Helikopter ve dronelarda kullanılmak üzere silah sesi sonar radar prototipi geliştirme 

  • Gelecek Öngörüsü Veritabanı Analizi: Karar Destek Sistemi ve Chatbot Tasarımı 

  • CNC tezgahlara kesici takım gönderilmesi prosesine AGV entegrasyonu 

  • Eklemeli İmalat ile Üretilebilen Sandwich Panellerde farklı Lattice Yapılarının performanslarının değerlendirilmesi 

 

YTÜ – TUSAŞ Ortak Laboratuvarı

İki kurum arasındaki iş birliğinin yeni merkezi, 5 Ocak 2024 tarihinde açılışı yapılan YTÜ – TUSAŞ Havacılık Sistemleri Geliştirme Laboratuvarı oldu. Bu laboratuvarda, hava araçlarına yönelik gömülü yazılım geliştirme, uçuş kontrol algoritmaları, sistem entegrasyonu ve simülasyon altyapılarının oluşturulması gibi TUSAŞ'ın ihtiyaçlarına yönelik projeler yürütülmesi hedeflenmektedir. 

 

Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerin kullanımına açık olan merkez, LIFT UP öğrencileri için bir çalışma ortamı sağlamanın yanı sıra akademisyenlerle ortak projelerin geliştirilmesine de olanak tanımaktadır.

 

YTÜ hem eğitim hem teknoloji üretiminde örnek oluşturarak Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ne doğrudan destek vererek üniversitenin disiplinler arası, proje tabanlı ve sektörle entegre eğitim modelleri ile bu başarının temel taşlarını oluşturmaya devam ediyor.

 

Konferans Kayıtları Devam Ediyor

Gözü yükseklerde mühendis adaylarının projelerini sunacağı bu önemli konferansa katılım için kayıtlar devam etmektedir.

 

Kayıt: https://kariyer.tusas.com/liftup-konferans-kayit

Tarih: 11 Temmuz 2025 Cuma

Saat: 09:00 - 17:25 

Platform: Çevrim içi