PROJELER
Aşınma Dayanımı Arttırılmış Emaye Yüzeylerin Geliştirilmesi

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: Dr. Öğr. Üyesi Buğra ÇİÇEK

PROJE ÖZETİ:

Hukuksal kısıtlamalar ve kamusal farkındalığın artması pişirme cihaz ve alet alanındaki çalışmaların/ürünlerin sağlık/gıda güvenliği merkezli ilerlemesini zorunlu kılmaktadır. Üretilen ürünlerin kullanım ömrünün artırılması, toksik olmayan ve gıda kontaminasyonuna uygun olması, temizleme sırasında kullanılan aşındırıcı ve kimyasallara dayanıklı olması gerekmektedir. Pişiricilerin üretiminde kullanılan malzemelerin tek başlarına istenilen gereksinimlerini karşılayamamaları nedeniyle kaplamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Emaye kaplamalar istenilen gereksinimleri karşılayan gıda ile temasa uygun bir kaplama çeşididir. Üstün özellikleri nedeniyle emaye, mutfak gereçleri, pişirme ekipmanları, beyaz eşyalar, termosifon, sıcak su üretimi ve depolama cihazları, fırınlar gibi pek çok farklı alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Kullanımının yaygın olmasından kaynaklı endüstriyel pazar hacminin her geçen yıl artmasının yanı sıra emaye, akademik çalışmaların da ilgi odağıdır. Camsı yapısı sebebiyle emaye kaplamaların aşınma dayanımları düşüktür. Proje ile sert seramik partiküller ile aşınma dayanımı geliştirilmiş gıda ile temasa uygun emaye kaplamalar geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Farklı tane boyutlarına sahip bor karbür (B4C), silisyum karbür (SiC),titanyum diborür (TiB2) ve tungsten karbür (WC) partiküllerinin cam-seramik yapıya ve değirmen katkısı olarak eklendiğinde emaye kaplamaya etkisi araştırılacaktır.

PROJE EKİBİ:

Oğuz Karaahmet, Aykut Ak, Melis Bulut