PROJELER
Covid-19 Aşısında Kullanılmak Üzere Türkiye’nin Antijenik Peptid/Protein Kütüphanelerinin Oluşturulması, Spesifik Antijenik Peptid/Proteinlerin Üretimi ve Aşı Formülasyonları Olarak İmmün Yanıt Sonuçlarının Eldesi

Proje No: TÜSEB - 7153

Proje Ekibi:

Yürütücü:  Doç. Dr. Serap DERMAN (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Araştırmacılar:

Altınbaş Üniversitesi

Dr. Öğr. Üyesi Oğuz ATA

Araş. Gör. Osman Mutluhan UĞUREL

COVID-19’a karşı kullanılmak üzere peptid ve rekombinant protein esaslı bir aşı formülasyonu geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, öncelikle SARS-CoV-2 antijenik peptid epitopları in silico yöntemlerle belirlenerek analiz edilecektir. Ardından, belirlenen bu peptid dizileri katı fazda mikrodalga destekli peptid sentezi yöntemi ile kimyasal sentez yoluyla ülkemizde ilk defa üretilerek, SARS-CoV-2 çalışmalarında ivedilikle kullanıma hazır bir peptid kütüphanesi oluşturulacaktır. Ayrıca, SARS-CoV-2’ye ait antijenik tüm Spike (S) proteini ve ilgili proteinin S1 ve S2 bölgeleri rekombinant olarak üretilecektir. Proje kapsamında üretilecek antijenik peptid ve proteinler öncelikle in vitro olarak ardından da in vivo olarak incelenerek en yüksek immün yanıt oluşturan formülasyon belirlenecektir. En son olarak ise en yüksek immün yanıt gösteren formülasyonun virüs nötralizasyon çalışması ve SARS-CoV-2’ye karşı koruyuculuk çalışması yapılması hedeflenmiştir.