Ülkemize Özgü Yoğurt, Peynir Kültürü Geliştirilmesi ve Pilot Ölçekte Üretimi

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Muhammet ARICI*

Proje Ekibi: Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ, Doç. Dr. M. Zeki DURAK, Doç. Dr. Enes DERTLİ ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR ve Bursiyerlerden (Selma KAYACAN, Hilal DİKMEN) oluşmaktadır.

Projenin temel amacı; yerli kaynaklardan çiğ süt, geleneksel peynirler ve geleneksel yoğurtlardan doğal laktik asit bakterisi izolatları elde edilip tanımlandıktan sonra, bu izolatlardan teknolojik özellikleri üstün, beyaz peynir, kaşar peyniri ve yoğurt üretimine uygun özellikte pilot ölçekli yerli starter kültür üretmek ve yerli starter kültür bankası oluşturmaktır.

Proje ortakları; Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Pak Gıda Üretim ve Pazarlama A.Ş., Tübitak MAM Gıda Enstitüsü ve T.C. Tarım Orman Bakanlığı Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü (Bursa)dan oluşmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü grubu olarak Ülkemize Özgü Yoğurt Kültürü Geliştirilmesi ve Pilot Ölçekte Üretimi kısmını (Proje no: 116G024) üstlenmiş bulunmaktayız.

*İlk yürütücü Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ’ın Üniversitede Yönetici olması dolayısıyla 16.12.2019 tarihinden itibaren TÜBİTAK tarafından atanmıştır.