PROJELER
Manyetik Parçacık Görüntüleme (MPI) Tekniğine Dayalı Medikal Görüntüleme Cihazının Geliştirilmesi

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Ayhan BİNGÖLBALİ

Proje Ekibi

Yürütücü: Doç. Dr.Ayhan BİNGÖLBALİ (YTÜ)

Yürütücü: Doç. Dr. Nurcan DOĞAN (Gebze Teknik Üniversitesi)

Araştırmacı: Dr. Öğr. Üyesi Özlem AKGÜN (Aksaray Üniversitesi)

Araştırmacı: Doç. Dr.Gülüstan DOĞAN (YTÜ)

Araştırmacı: Dr. Yavuz SILAY (Medikal Doktor)  İstanbul Consulting Group

Danışman: Prof. Dr. Faik MİKAİLZADE (Gebze Teknik Üniversitesi)

Danışman: Prof. Dr. Mehmet ARIK (Özyeğin Üniversitesi)

Danışman: Prof. Dr. Meltem ASILTÜRK (Akdeniz Üniversitesi)

Danışman: Doç. Dr. Emine Ülkü SARITAŞ (Bilkent Üniversitesi)

Manyetik parçacık görüntüleme (MPI), SüperParamanyetik Demir Oksit (SPIOs) olarak bilinen manyetik nanoparçacıkların bölgesel dağılımlarını yüksek çözünürlükte veren yeni bir medikal görüntüleme yöntemidir. Şu an için sadece küçük hayvan prototipleri için denenmiş olsa da, ön klinik görüntüleme sonuçlarındaki başarısı nedeni ile dünya çapında önemli bir ilgi uyandırmaktadır. Bu sonuçlar; biyomedikal uygulamalar, kronik böbrek hastaları için anjiografi, canlılarda kök hücre izleme ve kanserde erken tanı gibi farklı alanlarda uygulama vaat etmektedir.

Proje üç temel ayaktan oluşmaktadır:

1) MPI için manyetik nanoparçacıkların geliştirilmesi,

2) Donanımsal olarak MPI cihazının geliştirilmesi,

3) MPI’dan alınan sinyalin işlenmesi ve görüntü elde edilmesi.

Yürütülen proje büyük ölçekli Tübitak 1003 projesi olup, Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı “Sb0207- Biyomedikal Görüntüleme Teknolojilerinin İyileştirilmesi” kapsamında desteklenmiştir.

Proje, Proje No:115E776 ve Proje No: 115E777 olmak üzere iki alt projeden oluşmaktadır. Proje ekibi, 6 farklı üniversiteden, multidisipliner uzman araştırmacı ve danışmanlardan oluşmaktadır. Projede birçok bursiyer desteklenmektedir.