Kampüslerimizdeki Çevre Düzenlemeleri

Giriş Kapıları ve Peyzaj Çalışmaları

DAVUTPAŞA KAMPÜSÜ A GİRİŞ KAPISI

Üniversitemiz Davutpaşa Yerleşkesi A Giriş Kapısı ve çevre düzenlemesi işi Mayıs 2019’da tamamlanmıştır.

Mimari olarak yaya ve herkes için tasarım kriterleri önceliğinde ele alınan bu yapı, özellikle sabah ve akşam saatlerinde öğrencilerin hızlı, konforlu ve güvenlikli bir şekilde okula giriş çıkışlarını sağlamayı hedeflemektedir. Ulaşım kurgusundaki önceliği yayaya veren bu yapı çevre düzenlemesi, otobüs durakları ve metro hattı bağlantısı ile yerleşkeye ulaşımı kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Sayıları artırılan turnike ve gidiş-geliş çift yöne çıkarılan araç ulaşımı ile giriş ve çıkışlardaki bekleme sürelerini en aza indirmek bu yapının öncelikleri arasında yerini almaktadır.

Üniversite girişleri yalnızca bir giriş-çıkış işlevinin ötesinde estetik kaygılarla da üniversitenin misyon ve vizyonuna uygun, kurumsal kimliğini öne çıkaracak yapılar olarak da işlev görmektedirler. Bu anlamda teknik bir üniversite olan üniversitemizin geçmişinde var olan mühendislik birikimini öne çıkaracak geniş açıklıklı, sağlam, sade, işlevsel ve bir o kadar da getirdiği çözümleri detaylarında gizlemeye çalışan bu yapı, bilgi birikimini alçak gönüllü bir şekilde yansıtmaya çalışan betonarme olarak tasarlanmıştır. Bakım gerektirmeyen malzeme tercihi ile eskidikçe değer kazanacak süslemeye ihtiyaç duymayan yapıda gerek kullanılan kalıp teknolojisi, gerekse de katlanmış plak sistemi ve geçtiği geniş açıklık ile kurumun bilimsel ve teknolojik alt yapısının öne çıkarılması amaçlanmıştır.

Bu yapıda tanıdık temel form ve geometrilerden oluşan estetik bir çizgide akıllarda kolay kalabilecek, malzeme seçimindeki yalınlığının yanında günün farklı saatlerinde farklı gölge etkileri ile devingen bir görsel etki elde edilmeye çalışılmıştır. Bu tasarım, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin logosundaki keskin hatları mimari form ile birleştirerek kurumsal kimlik ile tutarlı Türkiye’nin çağdaş ve öncü kurumları arasında yer alan üniversitemizin simgesi olacak, kamuya ait bir bilim kurumu olmanın sorumluluğunu üstlenerek, herkesin kendisini rahat hissetmesini sağlayacak davetkâr bir giriş olarak misafirlerini karşılamaktadır.

YILDIZ KAMPÜSÜ KUZEY GİRİŞ KAPISI VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Üniversitemiz Yıldız Kampüs alanının daha etkin ve verimli kullanımına yönelik çalışmalar ve çevre düzenlemeleri tamamlanmıştır. ”Yaşayan Kampüs” oluşturmanın hedeflendiği proje ile Yıldız Kampüsünün, yeşil alanlarının korunduğu, sosyal alanların artırıldığı, yaya öncelikli engelsiz bir kampüs haline getirilmesi amaçlanmıştır. Ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlarına dikkat edilerek gerçekleştirilen çevre düzenlemelerinde doğaya ve insana saygılı bir anlayış benimsenmiş, kampüs içerisindeki yeşil alanı korumak ve daha nitelikli hale getirmek için titiz bir çalışma yürütülmüştür.

Çevre Düzenlemesi Öncesi Durum                                               Çevre Düzenlemesi Sonrası Durum

Kampüsteki C Bloğun yıkılması ile oluşan alana herhangi bir yapılaşma gerçekleştirilmemiş, bunun yerine alan tamamen yeşillendirilerek öğrencilerimizin kullanımına açılmıştır. Bu alanda kampüs çıkışları, ön bahçe ve otopark bağlantısı dikkate alınarak planlanan, yaya yollarının kesiştikleri noktada bir meydan - toplanma alanı oluşturulmuştur. Zorunlu hallerde bir servis alanı olarak görev yapacak olan bu meydanın otoparkla bağlantısı kurulmuştur. Yaya yollarında oturma elemanı (bank) nişleri oluşturulmuş, yapılan istinat duvarı ile eski çınar ağaçlarının altındaki toprağın tutulması sağlanmış, ıhlamur, çınar ve erguvan ağaçları dikilmiştir. Aynı zamanda alanın atık su altyapısı yenilenmiştir

Mimarlık Fakültesinin arka kapısının alt kısmında, yıkılan binanın kalan beton duvarı tamamlanarak üstü seyir terası olarak değerlendirilmiştir. Seyir terasının alt kısmının bir bölümü su deposu olarak ele alınırken, diğer bölümü açık alana hizmet eden kafe mekânı olacak şekilde tasarlanmıştır.

Proje kapsamında; Yıldız Kampüs Kuzey Kapısı, kurumsal kimliğimiz ile tutarlı, Türkiye’nin en köklü, çağdaş ve öncü eğitim kurumları arasında yer alan üniversitemizin yeni bir simgesi olacak şekilde yenilenmiştir. Tek şerit olarak küçük araçların ancak kontrollü olarak giriş-çıkış yapabildiği otopark alanı ile Kuzey giriş kapısı arasındaki bağlantı yolu çift şerit olacak şekilde genişletilmiştir. Böylelikle Yıldız Kampüsümüz çevre bağlantı yollarına entegre edilmiş gerek yaya gerekse araç giriş çıkışında etkin olarak kullanılabilecek bir kapıya kavuşmuştur.