MANŞETLER

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SENATOSU'NUN,

İSRAİL PARLAMENTOSU TARAFINDAN ALINAN VE

İSRAİL’İ “YAHUDİ HALKININ ULUS DEVLETİ” İLAN EDEN KARARINI KINAYAN BİLDİRİSİ

Senatomuz 23.07.2018 Pazartesi günü yaptığı toplantıda, İsrail Parlamentosu’nun kabul ettiği, İsrail’i “Yahudi Halkının Ulus Devleti” ilan eden kararla ilgili aşağıdaki bildiriyi oy birliği ile kabul etti.

İsrail Parlamentosu’nun kabul ettiği, Kudüs dâhil işgal edilmiş topraklardaki ırkçı ve ayrımcı politikaları hukukileştiren bu yasa, bölgede barış içinde bir gelecek ümidini taşıyan kesimleri tekrar hayal kırıklığına uğratmış ve uluslararası toplumu, temel değerlerini koruma hususunda hayati bir sınavla bir kez daha karşı karşıya bırakmıştır. İsrail’i “Yahudi Halkının Ulus Devleti” ilan eden bu karar, başta Müslüman Araplar olmak üzere Yahudi olmayan 1.5 milyon İsrail vatandaşını resmen ikinci sınıf insan kategorisine sokmuştur. Bu yüz kızartıcı kanunla İsrail, Güney Afrika örneğine benzer tarzda bir “apartheid” devleti inşa ettiğini pervasızca vurgulamıştır.

Ömründe Filistin’i görmemiş diaspora Yahudileri, işgal edilmiş topraklarda uluslararası hukuk tarafından yasaklanan yeni yerleşimler kurmak üzere davet edilirken, vatanlarından zorla sürülen Filistinlilerin ülkelerine dönme hakları yok sayılmaktadır. Arapçanın resmi dil statüsü ortadan kaldırılmakta, İbranice tek resmi dil haline getirilmektedir. Yeni yasayla yeryüzündeki tüm Yahudilerin hamiliği rolünü üstleneceğini ifade eden İsrail Devleti, diğer ülkelerin Yahudi vatandaşlarını da kendi uzantısı haline getirme niyetini alenileştirmektedir. İbrani takvimine resmi takvim statüsü kazandırılmakta, doğusu ve batısıyla tüm Kudüs İsrail Devleti’nin başkenti sayılmakta ve Filistin topraklarında kendi kaderini tayin hakkının yalnızca Yahudi halkına ait olduğu söylenmektedir. Bu maddeler, şimdiye kadar barış için ortaya atılan “iki devletli” ya da “tek devletli” tüm plan ve arayışları geçersiz kılarken BM’nin sayısız kararları da ayaklar altına alınmaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu olarak adalet medeniyetinin tarihi başkenti İstanbul’dan bu açık haksızlığa karşı sesimizi yükseltiyoruz. Hukukun gücünün değil gücün hukukunun hâkim olmasını, ırkçılığın ve ayrımcılığın yasalaşmasını öngören bu kararı, vicdanı kanayan tüm insanlıkla birlikte lanetliyor ve bu tarihi kavşakta yüreklerimizin mazlum Filistin halkıyla birlikte attığını ilan ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

DİĞER MANŞETLER