Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Londra'da

Üniversitemiz Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, “Cumhurbaşkanlığı Himayesinde” gerçekleşen “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-İngiltere İlişkileri ve 19. Yüzyıl Amerikası” başlıklı proje çerçevesinde 10-12 Nisan 2018 tarihinde Londra Kitap Fuarı’nda, Türkiyenin ulusal standı olan Kültür ve Turizm Bakanlığının standında ayrılan özel bir alanda proje çıktısı olan kitapların tanıtımı yapıldı. “British-Ottoman Relations Through Yıldız Palace Photography Collection” ile “American-Ottoman Relations Through The Yıldız Palace Photography Collection” adlı İngilizce kitapların tanıtımının yapıldığı fuar alanının açılışını Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç yaptı.

Büyükelçimiz konuşmasında Türk-İngiliz ilişkileri açısından çok değerli olan Üniversitemizin bu yayınlarıyla ilgili de bilgi vererek iki ülke arasındaki bu tür ortak kültürel çalışma ve yayınlar artması temennisinde bulundu. Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yürütücülüğünü yaptığı bu proje çerçevesindeki ikinci etkinlik Londra Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği içinde 12 Nisan 2018 tarihinde Londra’da gerçekleştirildi.

Etkinlikte Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nun hikâyesini anlatan ve danışmanlığını Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yaptığı “Saraydan Bakmak (Through Ottoman Eyes)” adlı belgesel filmin gösterimi (ilk yurtdışı lansmanı olarak) gerçekleştirildi. Belgesel filmin gösteriminin ardından “Kültürel Miras” başlığı altında düzenlenen panelde Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Vahdettin Engin tarafından Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu ile Sultan Abdülhamid’i ve onun dönemindeki Osmanlı-İngiltere ilişkilerini değerlendiren konuşmalar yapıldı.