Mimarlık Bölümü Öğrencilerimizin Başarısı

18. İzocam Öğrenci Yarışması'nın kazananları belli oldu.

İzocam’ın sosyal sorumluluk bilinciyle hayata geçirdiği ve üniversite öğrencilerine yurt dışında proje geliştirme fırsatı sunan 18. İzocam Öğrenci Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Her yıl farklı bir ülke, şehir ve konseptle hayata geçirdiği ve bu yıl ‘Sıcak İklimde Sürdürülebilir Tasarım’ başlığıyla düzenlenen yarışmada multi konfor bina tasarımı özelinde hazırlanan 17 projeden 6’sı finalde yer aldı. Jüri değerlendirmesi sonucunda üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerimiz Şimal AVCI ve Halil Soysal CİRİT’in hazırladığı ‘Mağara’ isimli proje birinci oldu. Sıcak iklim tasarım ilkelerinin dikkate alındığı projenin çevresel verilerle ilişki kurması, suyun iklimlendirme etkilerini tasarımın içine alması, iç ve dış mekan kurgusundaki dinamik dili jürinin beğenisini kazandı.

‘Fikirden Projeye’ formatıyla gerçekleşen yarışma, iki aşamada gerçekleştirildi. Yarışmanın ilk adımında öğrencilerden “Dubai Kültür Köyü” başlığı altında, bölgesel şartları hesaba katarak, sürdürülebilir ve iklimle dengeli bir mimari tasarım fikri geliştirmeleri ve bu fikirleri somutlaştırarak avan projeye dönüştürerek multi konfor bina tasarlamaları beklendi. İlk etapta öğrenciler www.izocamogrenciyarismasi.com adresi üzerinden projelerini göndererek başvuru yaptılar. Gelen projeler arasından başarılı bulunanlar ikinci aşamaya geçti ve öğrenciler, jüriden projelerini geliştirmeye katkı sağlayacak yorumları aldılar.

Dereceye giren ilk üç proje, 12-15 Mayıs 2018 tarihlerinde Dubai'de düzenlenecek uluslararası finalde ülkemizi temsil etme hakkı kazandı.

Öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.

Proje Hakkında;

Belleğindeki gemicilik  olan alan, Dubai'nin geçmişiyle son izidir. Mevcut yapı izlerinden ve bellek yollarından referans alan proje, farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki insanların eşitliğini vurgulayarak  modüler giridal sistemden yola çıkmıştır. Modüler birimler, farklı yaşam kombinasyonlarıyla  bir araya gelerek alanda grift bir uyum sağlanmıştır.

Mevcuttaki nehri proje içine entegre ederek suyun iklimlendirilmesinde kullanılmıştır. Sıcak iklimlere sahip olan alanlardaki eyvan tipolojisini proje geneline yansıtarak kamusal alan oluşturulmuştur. Bu eyvanlar  doğal iklimlendirmede ana kurguyu yaratmıştır. Bu bağlamda, suyu ve yeşilin yapı içinde kullanılması ve farklı kotlarda teras bahçeleriyle MAĞARA oluşmuştur.

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Çözüm: Multi Konfor

Doğru malzeme ve uygun kalınlık ile yalıtım yapılan binalar enerji tasarrufu için atılan en büyük adımdır. En yüksek enerji tasarrufunu sağlayan çözüm ise multi konfor binalardır.

Sıfıra yakın enerjili ev kavramından türemiş ve biyo iklimsel tasarımı hedefleyen, sürdürülebilir, ekolojik, ekonomik ve sosyal etmenleri göz önünde bulunduran “Multi Konfor Binalar”, yüksek enerji tasarrufuyla birlikte azami ısıl konforu sunuyor. Kusursuz akustik ve görsel konfor, kaliteli iç ortam havası, yangın korunumu ve güvenliği sağlayan, hem iç mekânlarda hem de dış mekânlarda son derece esnek tasarım çözümleri barındırabilen Multi Konfor Binalar en az % 90 enerji tasarrufu hedefliyor. Bu binalar, Türkiye gibi enerjisinin dörtte üçünden fazlasını ithal etmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığı azaltıcı katkılar sağlıyor.