Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Almanya İlişkileri

29 Kasım-22 Aralık 2017, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği

Üniversitemiz tarafından yürütülen proje kapsamında

“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden

Osmanlı-Almanya İlişkileri” Sergisi 28 Kasım 2017’de Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliğinde  açıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Cumhurbaşkanlığı Himayesindeki” proje çerçevesinde “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Almanya İlişkileri” sergisi Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliğinde 28 Kasım 2017’de açıldı. Geçmişi uzun yıllara dayanan Alman ve Türk toplumu arasındaki ilişkilerin tarihî boyutunu ve derinliğini fotoğraflar üzerinden okuma şansı sunan bu serginin Türkçe ve Almanca olarak yayınlanan kitapları ilk olarak 11-15 Ekim 2017 tarihleri arasında Frankfurt Kitap Fuarı’nda okurla buluşmuştu. Kitabın içerdiği zengin fotoğraf koleksiyonundan oluşan bu sergi, Berlin’de 22 Aralık tarihine kadar açık olacak. Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliğimizde yapılan açılışta Berlin Büyükelçisi sayın Ali Kemal Aydın’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Melek Özyetgin bir konuşma yapmış, ardından Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunu anlatan kısa bir belgesel gösterimi ile sergi açılışı gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle hayata geçirilen üniversitemiz tarafından yürütülen bu sergi ve kitap çalışması kültürel miras olarak eşsiz değeri yanında dünya mirası açısından da büyük öneme sahip olan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nun yurtdışında tanıtımı için önemli bir katkı sağlamıştır. Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından daha önce Fransa’da gerçekleştirilen aynı konsepteki Osmanlı-Fransa ilişkilerini konu alan sergi ve kitap çalışmasını takip eden Almanya çalışmasının ardından  yakında İngiltere ve Amerika için hazırlanacak sergi ve kitap çalışması da okuyucusu ile buluşacaktır.