Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Ana Giriş Kapısı

Mimari olarak yaya ve herkes için tasarım kriterleri önceliğinde ele alınan bu yapı, özellikle sabah ve akşam saatlerinde öğrencilerin hızlı, konforlu ve güvenlikli bir şekilde okula giriş ve çıkışlarını sağlamayı hedeflemektedir. Ulaşım kurgusundaki önceliği yayaya veren bu yapı çevre düzenlemesi, otobüs durakları ve metro hattı bağlantısı ile yerleşkeye ulaşımı kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Sayıları arttırılan turnike ve gidiş-geliş çift yöne çıkarılan araç ulaşımı ile giriş ve çıkışlardaki bekleme sürelerini en aza indirmek bu yapının öncelikleri arasında yerini almaktadır.

Üniversite girişleri yalnızca bir giriş-çıkış işlevinin ötesinde estetik kaygılarla da üniversitenin misyon ve vizyonuna uygun, kurumsal kimliğini öne çıkaracak yapılar olarak da işlev görmektedirler. Bu anlamda teknik bir üniversite olan üniversitemizin geçmişinde var olan mühendislik birikimini öne çıkaracak geniş açıklıklı, sağlam, sade, işlevsel ve bir o kadar da getirdiği çözümleri detaylarında gizlemeye çalışan bu yapı, bilgi birikimini alçak gönüllü bir şekilde yansıtmaya çalışan betonarme olarak tasarlanmıştır. Bakım gerektirmeyen malzeme tercihi ile eskidikçe değer kazanacak süslemeye ihtiyaç duymayan yapıda gerek kullanılan kalıp teknolojisi, gerekse de katlanmış plak sistemi ve geçtiği geniş açıklık ile kurumun bilimsel ve teknolojik alt yapısının öne çıkarılması amaçlanmıştır.

Bu yapıda tanıdık temel form ve geometrilerden oluşan estetik bir çizgide akıllarda kolay kalabilecek, malzeme seçimindeki yalınlığının yanında günün farklı saatlerinde farklı gölge etkileri ile devingen bir görsel etki elde edilmeye çalışılmıştır. Bu tasarım, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin logosundaki keskin hatları mimari form ile birleştirerek kurumsal kimlik ile tutarlı Türkiye’nin çağdaş ve öncü kurumları arasında yer alan üniversitemizin simgesi olacak, kamuya ait bir bilim kurumu olmanın sorumluluğunu üstlenerek, herkesin kendisini rahat hissetmesini sağlayacak davetkâr bir giriş olarak misafirlerini karşılayacaktır.